ORDER FORM

Name & pick up date =
Email Address =
Contact Number =
Pick up point = Salak Tinggi
Kompleks Perbadanan Putrajaya
Delivery on weekend
Delivery Address =
a) Cake
b) Cupcakes
Cake / Cupcakes Flavor
Type of Frosting for cake / cupcakes
c) Tartlets
d) Slice Cakes
e) Pastries
Other Product / Customize Order
Write up message for cake/cupcakes
Special instruction, Design/Theme/Colors/ Quantity =
Budget =

Click here to put a form like this on your site.

Fondant Wedding Cake

akhirnya dapat juga saya update entry kelas deco ..yes, kelas decoration kali ke2 dengan kak jun...entry ni saya nak taip panjang2, sbb tu kena cari masa yang tenang, dapur dah bersih, hehe..

kali ni saya pilih wedding cake dengan fondant decoration,I’ve been receiving emails from dear customer bertanyakan tentang cake with fondant deco, balasan saya cuma "i'm not ready yet"..then ada yang reply, "bila nak ready?" hehe, lepas tolak campur bahagi darab dengan masa saya di rumah with Mr Syuk and kiddos, office (work ..work ..work..zzzz :p), my own private time ..saya booking class with kak Jun in order for my next projek musim orang kawin hujung tahun ni :)

Kak Jun diperkenalkan oleh Noza, my dear friend yang bakal dapat baby boy ..aminnn
kali pertama saya attend kelas kak Jun, saya telah jatuh cinta dengan setiap karyanya, insan seni seperti Kak Jun yang tak lokek perturun semua ilmu yang ada padanya..


nak susun bunga gumpaste ni pun ada caranya...bukan main letak je tau :)

ok, details class kena tanya Kak Jun...

apa yang saya pelajari di kelas kak jun

1. Trim kek yang sudah dibakar, sampai hilang kerak2 yang sedap tu...bila panas2 keluar oven lebih sedap kata kak Jun, "yes ..same with my syuk , banyak cuppies baru dibakar missing in action.."

2. Sapu Apricot glaze pada kek.

3. Menebar Fondant dengan cara yang betul.

4. Meletakkan fondant di atas kek.

5.Stacking cakes. (ni byk tips tau ;)..)

6.Melicinkan fondant diatas kek

7. Menghias kek dan figurine

8. Belajar membancuh fondant dari awal mencairkan gelatin and kawan2nya, sehingga proses akhir ...kak Jun juga byk beri tips untuk beli Mixer..kebetulan saya juga tgh survey...rasanya saya setuju dengan kak Jun, 3 minit je adun fondant buat saya lebih teruja untuk guna mixer yang sama.

9.final touch up untuk kek.



nak buat lace macam ni, banyak kali tau Kak Jun suruh tukar..haha, keras tgn sungguh okeh..buat je, kena cabut dgn kak Jun, mana yang tak cantik dimata Sifu, kena buat balik..tu la Kak Jun, dia mmg betul2 nak saya buat yang terbaik ;p

Gaun bride ni juga tak henti2 saya buat utk kembangkan..

rupanya, kalau saya tak gi kelas, haram banyak saya tak tau...nak try and error sendiri, masa tak banyak, juggling with my work and personal..the best way, tunjuk ajar ku sifu :)

puas hati..saya kembali ke rumah dengan kek comel ni..



waktu Syuk menjemput saya pulang, Muhammad la yang paling seronok sekali..nak bawak balik umah atuk dan nenek

" naanti kita balik umah atuk ye ummi, nak potong kek, dengan atuk, dengan nenek " :)




Thank you Kak Jun,

I am ready now, insyaAllah :)

3 comments:

Anonymous said...

wedding cake sy nak pin bowling ngan bola bowling bley tak??huhu..
ade mase lagi awak nak figure out kan..heheh..
-duta_account-

Bake Me Cupcake said...

boleh finas :) pizza saya mana? haha..

fondant-wedding-cake said...

Great! Nice one handmade fondant wedding cake..looks yummy!

Cheers,
Feel free to visit mine: fondant wedding cake blog